ENERJi iÇECEKLERi
ENERJİ İÇECEĞİ NEDİR?
ü Enerji
içecekleri 90’lı yıllardan beri popüler olan, fiziksel ve mental performansı
geliştirdiği düşünülen hipertonik içeceklerdir.
ü Enerji içeceklerinin bilişsel performans
(hafıza, dikkat…) üzerine etkisi, içerdiği kafeinden kaynaklanmaktadır(Apracı
N., Ersoy G., 2011).
“Enerji İçecekleri”, bünyelerinde %0.3’e kadar etil alkol
bulunmasına izin verildiği halde, alkolsüz içecekler gurubunda değerlendirilen;
kafein içerikleri yanı sıra taurin, inositol, glukoronolakton, carnitine,
creatine gibi uyarıcı maddeleri de belli limitler dahilinde bünyelerinde bulunduran
içeceklerdir ve isimleri enerji içeceği olmasına rağmen, gerçekte enerji
sağlamayan ancak tüketiciyi uyararak kendini enerjik hissetmesine yol açan
ürünlerdir(www.gıdaraporu.com).
Türkiye için hazırlanmış gıda maddeleri tüzüğüne
göre enerji içecekleri sıvı ve toz formundaki yapıları kapsar, ancak sporcu
içeceklerini kapsamaz. Buna göre “Enerji içeceği”; Bileşimindeki
yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeni ile insan vücüduna enerji sağlayan
ürün özelliklerinde limitleri belirlenen vitamin ve mineralleri de içerebilen
içecekleri ifade eder(Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, 2006).
!!!!!!!!!!!Enerji içecekleri, USDA (Amerikan Tarım Departmanı) ve FDA (ilaç ve besin dairesi) tarafından onaylanmayan ürünlerdir (Heneman, 2007)
.
Enerji içecekleri tebliği kapsamındaki ürünlerin etiketinde;
Ø Alkol ile karıştırılarak veya beraber
tüketilmemelidir.
Ø Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar,
diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik
hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için
tavsiye edilmez.
Ø Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel
aktivite sırasında ve sonrasında rehidrasyon amacıyla tüketilmemelidir.
Ø Günlük 500 ml den fazla tüketilmesi tavsiye
edilmez.
Uyarıları
yer almaktadır(Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, 2006) .
SPORCU İÇECEĞİ, ENERJİ İÇECEĞİ DEĞİLDİR!!!
Enerji İçeceklerinin bileşiminde Bulunanlar;
1.
Kafein
2.
Taurin
3.
Gingseng
4.
Guarana
5.
Karnitin
KAFEİN;
Kafein; sadece sporcu ve enerji içeceğinde değil
aynı zamanda pek çok yiyecek maddesinde de
bulunur. Normal 70 kg lık bir kişi
için günlük kg başına uygun miktar 3,98 mg’dır. Yani 70 kg’lık bir
kişi için
günlük kafein tüketimi 278 mg’dır. Enerji içeceklerinde 330 ml’de 80 mg kafein
bulunur. Bu
ortalama 1 fincan kahve, 2fincan çay, 2kutu kolalı içeceğe
eşdeğerdir. 6mg/kg kafeinin fiziksel
performansa güçlü ve kısa süreli etkisi
söz konusudur(Bennett A.W., Bonnie K.B., 2003).
ü İsveç ve Findlandiya’da kafein alımı
oranı diğer ülkelere oranla daha yüksektir ve günlük 400 mg/gündür, bu sağlık
için problemdir.
ü Kafein içeriği %90 olan bir ürünün
1fincan alınması ile mideyi terk etme süresi de 20 dakikaya ulaşır. Kafeinin
emilimi çok iyidir. %2den azı vücuttan idrarla atılır.
ü Kafeinin yarılanma ömrü ürün içindeki
kafein konsantrasyonuna ve alım periyoduna bağlıdır. Buna göre yarılanma ömrü
4-15 saate uzayabilir (Bennett A.W., Bonnie K.B., 2003).
İÇECEK ADI KAFEİN(mg/mL)
Absolut Bull 80
American Bull 80
İndigo Extra 62.5
Coca Cola 30.7
Burn 150
Powerade -
ü Tipik olarak kg başına 6-13 mg kafein
egzersizden ½ -1 saat önce tüketilmelidir.
ü Yüksek doz kafein düzenli olarak günde
5-6 kupa kahve tüketimi ile gerçekleşmektedir. Bu doz hem tolere edilebilmekte
hem de performansı artırmaktadır(Gülgün E., 2006).
ü Kafein içeren enerji içecekler;
kafeine duyarlı kişilerde santral sinir sistemine, kalp kası ve solunum
üzerinde etkilidir.
DOZ AŞIMI
ü
Merkezi
sinir sisteminin(MSS) aşırı uyarılmasına bağlı olarak dikkat, huzursuzluk,
idrar oluşumunda artış görülmektedir.
ü
Laksatif
ve diüretik etkiyi arttırır.
ü
Uykusuzluk
sinirlilik hali yaratır.
ü
1gr
üzerindeki tüketimi delirium, 18 gr tüketimin ölüme neden olduğu rapor
edilmiştir(Gülgün E., 2006, Bennett A.W., Bonnie K.B., 2003).
ü
Kahve,
çay, çikolata yada kolalı içecek kullanımı “doping etkisi” yapmaktadır. Vücudu
kafein ile fazla tanışık olmayan, üstelik kafein almayı da doğru dürüst
bilemeyen bir kişide mide bulantısı, sinirlilik gibi bazı yan etkiler
görülebilir.
ü
Kafeine
alışık kişilerin tepkileri çok daha farklıdır.
ü
Kafein
ve glikozun birlikte tüketiminin, bilişsel performans ve bireysel yorgunlukta
iyileşmeye neden olduğu görülmüştür.
ü
Kafeinin
<400 mg/gün tüketimi, sağlıklı yetişkinlerde yan etkiye neden olmamakta
ancak >400 mg/gün tüketimi; sinirlilik, gerginlik, uykusuzluk, idrara
çıkışta artış, aritmi, karın ağrısı, kemik yoğunluğunda azalma ile
sonuçlanmaktadır.
ü
Risk
grupları olan doğurganlık çağındaki kadınlar ve çocuklarda bu miktar ≤300 mg
veya ≤2.5 mg/kg olarak belirlenmiştir.
ü
Enerji
içeceklerine sıklıkla eklenen ginseng ve guarana gibi uyarıcılar, kafeinin
etkisini artırmakta, guarananın 1 gramı 40 mg kafein içermektedir.
ü
Sonuç
olarak; çoğu enerji içeceğinin temel bileşeni olan kafein tüketiminin; 10-12
yaş çocuklarda 85 mg/gün, emzikli kadınlarda 300 mg/gün ve yetişkin bireylerde
400 mg/gün üzerinde olmaması önerilmektedir (Babu ve ark., 2008).
Günde 1 kutu enerji içeceği tüketimi, yüksek kafein alımına neden
olmamakta, ancak 2 veya daha fazla tüketim yüksek alıma neden olmaktadır.
!!!!Enerji içeceklerinin içerdiği kafein; öncelikle vücutta bulunan mevcut
enerjiyi harcatarak insanın kendini zinde ve enerjik hissetmesini
sağlamaktadır!!!!!
Vücudun kullandığı mevcut enerji bitince
çöküş başlamaktadır, eğer kullanım dozu yüksekse buna paralel olarak yan
etkiler görülmektedir. Bu enerji kaybını “enerji kazancı”na çevirmek için
enerji içeceklerine enerji verici eklenmesi(karbonhidrat) eklenmesi
önerilmektedir.
GUARANA;
ü
Güney
Amerika kaynaklı Paullinia cupana bitkisinin tohumlarından elde edilen uyarıcı
özelliği olan bir maddedir.
ü
Yüksek
oranda kafein, teobromin, teofilin ve tanin içermektedir.
ü
Kafein
içeriği çeşitlilik göstermesine karşın, 5 gramı 200 mg kafein içermektedir
(Babu ve ark., 2008).
TAURİN;
ü
Enerji
içecekleri, yüksek oranda taurin içermektedir (~4000mg/L).
ü
Hayvan
dokularında en çok bulunan taurin, MSS (merkezi sinir sistemi) için gerekli,
metionin ve sistein metabolizması sonucu elde edilen ve birçok metabolik
süreçte rol oynayan nötral bir amino asittir.
ü
Et,
balık, süt ve ürünleri zengin kaynağı olup, diyet 20-200 mg/gün taurin
içermektedir.
GİNSENG;
üYüzyıllarca hafıza ve kuvveti geliştirmede kullanılan Doğu Asya
bitkisidir. Popüler yayınlar, bu amaçla kullanımını desteklemektedir.
ü!!!!!!Diyare, vajinal kanama, şiddetli baş
ağrısı, Stevens-Johnson sendromu gibi ciddi yan etkileri
bulunmaktadır.
üBitki ilaç etkileşimi sonucu, antidiyabetik ilaçlarla birlikte alındığında, hipoglisemi riski bulunmaktadır (Babu ve ark., 2008).
KARNİTİN;
ü
Yağların
oksidasyonunda rol oynayan amino asit türevidir.
ü
Diyette
yeterli miktarda bulunmakta ve vücutta sentez edilmektedir.
ü
Yan
etkileri; bulantı, kusma, abdominal ağrı ve diyaredir.
ENERJİ
İÇECEKLERİNİN ALKOLLE TÜKETİMİ
ü
Riskli
bir davranıştır!!!
ü
Yapılan
araştırma sonuçları, enerji içecekleri ile birlikte alkol tüketenlerin, sadece
alkol tüketenlere oranla, 2 kat daha fazla alkol kullandıklarını ortaya
koymaktadır.
ü
Erkekler
kadınlara göre daha çok risk alırlar (Woolsey ve ark., 2007).
Nelere Sebep Olur???
Ciddi yaralanmalar, cinsel saldırı, sarhoş araba sürme,
ölüm olayları fazla alkol tüketimiyle ilişkilidir. Alkol ve enerji içeceği
birlikte tüketildiğinde ise, olumsuz olaylarda dramatik bir artış görülmektedir
(O'Brien ve ark., 2008) .
Referanslar;
Ø Arpacı
N., Ersoy G., 2011, “Enerji içeceklerinin gücü nedir?” Uluslar arası İnsan
Bilimleri Dergisi, cilt:8 sayı:1
Ø T.C.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Enerji
İçecekleri Tebliği (2006). Tebliğ no /47
Ø Heneman, K., Zidenberg-Cherr, S. (2007) Some
facts about energy drinks. Nutrition and health ınfo-sheet.
Ø Gülgün
E., 2006. Besinsel Ergojenik Yardım.Ankara
Ø Bennett
A.W., Bonnie K.B., 2003. Caffein and
Health. Beverages in Nutrition and Health. Humana Pres Inc. Totowa. NJ.
Ø Babu, K.M., Church, R., Lewander, W. (2008)
Energy Drinks: The new eye-opener for adolescents. Clinical Pediatric
Emergency Medicine, 9, 35.
Ø Woolsey, C.L. (2007). A study of NCAA division
athletes on the use and effects of combining alcohol and energy drinks. The
Faculty of the Graduate School University of Missouri, Columbia.
Ø O’Brien,
M.C., McCoy, T., Rhodes, S.D., Wagoner, A., Wolfson, M. (2008) Caffeinated
cocktails: energy drink consumption, high-risk drinking, and alcohol-related
consequences among college students. Academic Emergency Medicine, 15 (5),
453.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder